Diyaframın Önemi

5 Nisan 2019 by

Diyaframın Önemi

Hep duyarız ses sanatçıları, oyuncular diyaframdan nefes alırlar diye.. Nedir bu diyafram?
Diyafram ana solunum kasımız. Akciğerin tam altında, göğüs kafesinin iç kısmında yer alıyor. Şekli bir şemsiye yada kubbe gibi.. Nefes aldığımızda aşağıya doğru hareket ediyor, kaburgalar yanlara açılıyor; bu sayede akciğer tam kapasite hava ile doluyor. Nefes verirken tekrar eski yerine dönüyor.
Biz her burundan nefes aldığımızda içeride oluşan negatif basınç ile diyafram, yukarıdaki videoda gördüğünüz gibi, 1-1,5 cm kadar hareket eder. Peki ağız nefesinde diyafram hareket etmez mi? Eder, ancak nefesi çok fazla ve basınç ile almak gerekir. Gündelik hayatta sürekli böyle nefes almak mümkün değildir!! Eğer nefesi ağızdan kısa, kesik, sığ alıyorsak, diyaframın hareketi oldukça az olabilir..
Diyafram aynı diğer kaslar gibi esnek bir kas; istemli olarak kasabilir, gevşetebiliriz. Eğer istersek 7-10 cm arasında hareket kabiliyeti var. Sanatçıların diyafram kasları genellikle esnek. Örneğin, opera sanatçılarına bakın, basınç ile ağızdan nefes alırlar ve uzun bir zamanda verirler nefesi.. Biz de oturduğumuz yerden nasıl yetiyor nefesleri deriz. İyi opera sanatçılarının kondisyonları tıpki bir sporcu gibi çok güçlüdür, özellikle de nefes konusunda. Onlar sürekli nefes egzersizleri çalışırlar.
Diyaframın esnekliği her şeyden önce sağlık için çok önemli. Diyaframı esnek tutmak için, 4-1-5 Hava Nefes egzersizi yapılabilir. Bu egzersizdeki 4 sayısını zaman içerisinde 5 yada daha üstüne taşıyabilirsiniz. Dikkat edilecek bir nokta nefesi veriş alışa göre biraz uzun olursa, egzersizi daha kolay yapabiliriz..